Existeix una lògica preocupació pel futur immediat de Catalunya, per les vicissituds que travessa el govern a l’exili del president Puigdemont, els consellers o diputats a la presó: Turull, Rull, Junqueras, Ponsetí, Rovira, els “Jordis”, etc. o què ha passat i el que estan fent els CDR, l’ANC, Òmnium Cultural, l’Alerta… En resum, l’actualitat política al Parlament i fora d’ell.

És natural, però al mateix temps a nosaltres ens preocupa cap a on va el país a mig i llarg termini en les seves diverses facetes, començant per la unió de la població al voltant del projecte comú. D’això tracta el Congrés Participatiu Catalunya i Futur, conegut com Catfutur o Futurcat, que toca tots els àmbits significatius: economia, alimentació, indústria, energia, activitat física i esport, ciència, comerç, comunicació i xarxes socials, cultura, diàleg social, educació general, artística i universitària, Eix Persona, empresa, entitats, govern, justícia, política, recerca aplicada, salut, seguretat, sostenibilitat, paisatge i hàbitat.

No és només una reflexió; pel fet de ser participatiu, el Congrés podria constituir el millor instrument per a la integració i reconstrucció de la societat catalana. Tots parlant amb tots sobre el nostre futur sense mirar si som catalans de tota la vida o immigrants acabats d’arribar. El projecte comú és el que ens donarà força de la mateixa manera que el Congrés de Cultura Catalana de 1975 va estructurar el País a la sortida de la Dictadura. La Fundació Ineval aprecia la promoció dels valors humans que el Congrés pot fer i per això el patrocina i li dóna impuls i a més, el Congrés s’ha fet soci de País Conscient.

S’estan fent actes, ponències i conferències per tot el territori, segur que algun d’ells queda a prop vostre. Necessitem el vostre punt de vista.

 

DEL DILLUNS 19 DE MARÇ AL 7 DE JULIOL

El dilluns 19 de març, comença la fase de participació que s’allargarà fins al 7 de juliol. Durant aquestes setmanes podeu participar aportant les vostres idees, suggerències, esmenes, textos o nous temes al web futurcat.cat o en qualsevol dels actes que s’aniran celebrant arreu del país.

Cada dia es plantejarà un repte, una pregunta o una proposta relacionada amb algun dels temes de l’àrea que s’estigui tractant. Hi podreu participar a través del nostre web anant a l’apartat temes del dia, però també ho podreu fer per twitter @Catfutur o en la nostra pàgina de Facebook https://www.facebook.com/CatalunyaFutur

La vostra participació pot ser de diferents nivells. Des de fer una simple valoració amb un “M’agrada” o un “No m’agrada” a valorar el tema, deixar-hi un comentari o fer-hi una proposta.

El resultat final de les valoracions fetes serà tingut en compte a l’hora de redactar la proposta de conclusions finals.

Uns animem, doncs, a fer un cop d’ull cada dia al web, al twiter o al Facebook i, si el tema us interessa, participeu-hi de la manera que preferiu.

 

19 D’ABRIL, 3 I 17 DE MAIG

Dijous, 19 d’abril de 2018, a les 12.15

 AIGUA I CANVI CLIMÀTIC A CATALUNYA: QUÈ FEM?

Gabriel Borràs (Oficina Catalana del Canvi Climàtic), Narcís Prat (UB, Freshwater Ecology and Management)

  Dijous, 3 de maig de 2018, a les 12.15

 ENERGIA: TRANSICIÓ A LES RENOVABLES?

 Carles Riba (UPC, president de CMES: Col.lectiu per un Model Energètic i Social Sostenible)

  Dijous, 17 de maig de 2018, a les 12.15

 EL FUTUR DE LA INDÚSTRIA A CATALUNYA: SECTORS ESTRATÈGICS

 Antoni Mª Grau (Circontrol, ex-Director General d’Indústria), Xavier Testar (UB, ex-Director General de Recerca)

   Després de les intervencions dels ponents i dels convidats s’obrirà el debat al públic assistent. Les aportacions dels assistents, presentades per escrit, seran recollides al web del Congrés, www.futurcat.cat

 CATALUNYA, LABORATORI DEL SEGLE XXI

DISSABTE 12 DE MAIG

Benvinguda: Maties Serracant, Alcalde de Sabadell

Presentació: Joan Guarch, coordinador de Medi Ambient del Congrés Participatiu Catalunya i Futur 

Ponents:

          Santiago Montero, Enginyer Industrial, expert en infraestructures de Mobilitat i Transport.

          Jordi Griera, Enginyer Industrial, President de la Fundació Ineval.

          Pau Avellaneda, Geògraf urbanista, expert en Mobilitat Manel Villalante, Enginyer industrial, expert en mobilitat i transport 

Després de les intervencions dels ponents i dels convidats s’obrirà el debat al públic assistent.  Les aportacions dels assistents, presentades per escrit, seran recollides al web del Congrés, www.futurcat.cat

Es prega confirmació a info@futurcat.cat 

Us hi esperem! CATALUNYA, LABORATORI DEL SEGLE XXI  

Lloc: Centre Cívic de la Creu Alta, carretera de Prats de LLuçanès, 2. Sabadell

Dia: Dissabte 12 de 10:30 a 13h.

 

DIMARTS 21 D’ABRIL

Presentació: Joan Guarch 

Ponents:  David Serrat, Dr. En Geologia i Ex Rector de la universitat de Vic  Llorenç Planagumà, Centre de Sostenibilitat Territorial  Andreu Gonzalez, Responsable del Projecte Boscos de Muntanya  Xavier Carceller, Professor de la UPC, Ex Director General a la Generalitat de Catalunya i impulsor dels PEIN.      

Moderador: Sergi Marí, Ex President de la XCT

Després de les intervencions dels ponents i dels convidats s’obrirà el debat al públic assistent.  Les aportacions dels assistents, presentades per escrit, seran recollides al web del Congrés, www.futurcat.catEntrada Lliure – Us hi esperem! / Es prega confirmació a info@futurcat.cat

 

DIMARTS 10 i 17 D’ABRIL

Dimarts, 10 d’abril, a les 18 hores

ECONOMIES ALTERNATIVES: SOLIDÀRIA, VERDA, CIRCULAR, SOCIAL, HUMANA….

Ponents: Jordi Garcia, Amadeu Barbany, Ramon Talamàs; Convidats: Eduard Arruga, Toni Codina, Jordi Griera

Dimarts, 17 d’abril, a les 18 hores

INFRAESTRUCTURES I LA SEVA GESTIÓ

Ponents: Germà Bel, Santiago Montero, César Trapote; Convidats: Maria Huerta, Jaume Miranda, Javier Rodríguez

Després de les intervencions dels ponents i dels convidats s’obrirà el debat al públic assistent. Les aportacions dels assistents, presentades per escrit, seran recollides al web del Congrés, www.futurcat.cat. Es prega confirmació a info@futurcat.cat

CATALUNYA, LABORATORI DEL SEGLE XXI

DISSABTE 14 D’ABRIL 

Benviguda : LLUIS PUIG (Alcalde de Palamós).

 Ponents : LLUIS MERCADER (Dr. en Biologia, ictiòleg i escafandrista)

 AGUSTÍ SANCHEZ ARCILLA (Catedràtic Dept. Enginyeria Hidràulica, Marítima i Ambiental – UPC)

 ELI BONFILL (Presidenta, Associació Catalana Oceanògrafes i Oceanògrafs).

ANNA GARRIGA (Economista, especialista en economia de la pesca).

VICTÒRIA RIERA (directora del PN del Cap de Creus)

Moderador : JORDI SALAT (membre ICM)

Es prega confirmació a info@futurcat.cat